Home / Actueel / Conversies bijhouden in Google Analytics

Conversies bijhouden in Google Analytics

Dit is alweer het zesde en tevens laatste blogartikel in de serie over Google Analytics. Google Analytics speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van je website, omdat je kunt meten en analyseren hoe je bezoekers zich gedragen. Op basis daarvan kun je de website steeds verbeteren en aanscherpen zodat je er meer conversie uit haalt. Dit laatste blogartikel vertelt je meer over die conversies.


Wat is conversie?

De definitie die Google geeft aan conversie is: “Een activiteit die hetzij online of offline is voltooid en die belangrijk is voor het succes van uw bedrijf”. Een voor de hand liggend voorbeeld is bijvoorbeeld een aankoop bij je bedrijf, in de winkel of in de webshop. Een ander voorbeeld van conversie is bijvoorbeeld een aanmelding voor je nieuwsbrief, dit heet dan doelconversie. Conversie kun je opsplitsen in een microconversie en een macrocoversie, de woorden spreken redelijk voor zich. Een microconversie is een tussenstap naar een hoger doel: de macroconversie. Om conversies te meten moet je eerst doelen instellen.


Hoe stel je een doel in?


Als eerste log je in bij Google Analytics, daarna klik je linksonder op het instellingen tandwiel en kies je voor beheer. In de rechterkolom ga je naar weergave en daar kies je voor doelen. Klik nu op nieuw doel om een doel in te gaan stellen. Geef je doel een naam, bijvoorbeeld: contactformulier ingevuld, nieuwsbrief aanmelding of video bekeken. In de volgende stap maak je een keuze uit vier opties, namelijk:

  • Bestemming: dit doel wordt gemeten wanneer de bezoeker een vooraf gekozen URL bezoekt. Dit kan bijvoorbeeld de bedankpagina van je formulier zijn. Het formulier is dan namelijk altijd volledig ingevuld en verzonden. 
  • Duur: dit doel wordt gemeten wanneer de bezoeker een bepaald aantal seconden op je website verblijft. 
  • Pagina’s/schermen per sessie: wanneer een bezoeker een vooraf ingesteld aantal pagina’s heeft bekeken wordt dit doel geregistreerd. 
  • Gebeurtenis: dit kan bijvoorbeeld het downloaden van een PDF zijn, het klikken op een bepaalde knop of het bekijken van een video. 

Tip 1: Als je voor het bestemmingsdoel kiest is het belangrijk dat je de URL zonder domeinnaam ingeeft. Je URL begint dus altijd met een /.

Tip 2: Zorg dat je bedankpagina een unieke URL heeft en niet dezelfde URL als het formulier, anders registreert Google Analytics iedere bezoeker die het formulier start, maar misschien niet verstuurt.

Dit was, voorlopig, ons laatste blogartikel over Google Analytics. Wil je meer lezen over Google Analytics, bekijk dan eens ons vorige blogartikel. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder. 

Wil je ondersteuning bij je Google analytics? Bekijk onze online marketing ondersteuning.