Home / Actueel / Hoe creëer je de perfecte meta-description?

Hoe creëer je de perfecte meta-description?

Het is al weer even geleden maar Google heeft de meta-description zoals we deze voorheen kennen omgegooid. De grootste verandering zit in de lengte: van 156 tekens naar 320 tekens. Maar hoe maak je nou de perfecte meta-description?

De invloed van de meta-description 

Er heerst veel onduidelijkheid over de invloed van de meta-description op de organische zoekresultaten. In 2009 kondigde Google aan dat het geen directe invloed heeft op de rankings. Hierdoor is de misvatting ontstaan dat het niet belangrijk is om zoekwoorden in de meta-description te verwerken of dat de meta-description helemaal niet ingevuld hoeft te worden. Niets is minder waar:

De meta-description heeft misschien geen directe invloed op de zoekresultaten, maar zeker wel een indirecte. Het doel van Google is om alle zoekende mensen een zo goed mogelijk resultaat te bieden. Wanneer de meta-desription de zoeker aanspreekt en veel van de zoekers op de website klikken zal Google de pagina sneller naar boven plaatsen in de rankings omdat er een goede CTR (Click Through Ratio) is. De meta-description kan je dus veel opleveren als je het goed inzet.

Waar moet je aan denken bij de optimale meta-description?

1.      CTA (Call To Action)

Als je wil dat de zoeker je website aanklikt, dan is het goed om ze een duwtje in de rug te geven. Vertel ze doormiddel van je Call To Action wat je wil dat de zoeker doet.

2.      USP’s

De zoeker vertellen wat ze moeten doen is vaak niet genoeg. Want waarom zou een bezoeker doen wat jij wil zonder dat je ze een goede reden geeft. Op de gemiddelde resultatenpagina van Google zijn ongeveer 15 verschillende resultaten te zien. Geef de zoeker een reden om op jouw website te klikken. Bol.com geeft hier een mooi voorbeeld:

Wanneer er gezocht wordt op de zoektermen: Wasmachine kopen, komt Bol.com op de 3e plek in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten.

3.      Actief schrijven

Eén van de belangrijkste punten is de actieve manier van schrijven. Schrijf je teksten in je meta-description altijd in de actieve vorm. Een description dat bestaat uit passieve zinnen komt vaak afstandelijk over en zijn vaak overbodig lang waardoor het veel ruimte kost. Voorbeeld:

Goed: Koop nu de Samsung Galaxy S9 en ontvang een gratis Harman Kardon speaker.
Fout: Wanneer je ervoor kiest om de Samsung Galaxy S9 te kopen, kun je hier een gratis Harman Kardon speaker bij krijgen.

4.      Geen dubbele content

Google heeft een hekel aan dubbele content op websites. Hetzelfde geldt voor de meta-descriptions. Zorg ervoor dat elke meta-description van elke pagina uniek is. En het belangrijkste: Zorg dat de meta-description een beschrijving geeft van de inhoud van de pagina.

 

Conclusie

Bij het schrijven van een goede meta-description komt dus meer kijken dan alleen de eerste twee zinnen van de pagina noteren. Je moet voldoen aan de eisen van Google, en tegelijkertijd de zoeker overtuigen om op jouw website te klikken. Je moet de bezoekers vertellen wat ze moeten doen, maar niet dwingend overkomen. Je moet de zoekers een goede reden geven om op jouw website te klikken. En dit alles moet je ook nog op een actieve manier beschrijven.

Wil je meer weten over het schrijven van een goede meta-description? Of heb je andere vragen op het gebied van web, tech en/of online marketing? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.