Instagram gebruiken als webshop?
Instagram heeft een nieuwe functie uitgebracht, namelijk ‘Checkout on Instagram’. Online aankopen doen in Instagram. Het platform heeft de nieuwe functie uitgebracht met twintig topmerken in de VS. Maar hoe werkt deze nieuwe functie van Instagram?
Hoe werkt ‘Checkout on Instagram’?
De nieuwe functie zorgt ervoor dat bezoekers in de app van Instagram hun aankoop kunnen voltooien. Iedereen kent ze wel, de product tags op een foto. Maandelijks klikken mensen maar liefst 130 miljoen keer op deze product tags, maar willen ze een bestelling plaatsen? Moeten ze alsnog door naar de webshop van de aanbieder. Met de nieuwe ontwikkeling van Instagram hoeft dit niet meer en wordt de aankoop voltooid zoals in de foto hieronder.
‘Checkout on Instagram’ bij Zara
Instagram heeft haar nieuwe functie bij twintig topmerken in de VS uitgebracht om te gaan testen. De merken die ‘Checkout on Instagram’ gaan testen zijn Adidas, Anastasia, Beverly Hills, Balmain, Burberry, ColourPop, Dior, Huda Beauty, H&M, KKW Beauty, Kylie Cosmetics, MAC Cosmetics, Michael Kors, NARS, Nike, NYX Cosmetics, Oscar de la Renta, Outdoor Voices, Ouai Hair, Prada, Revolve, Uniqlo, Warby Parker en Zara.
De aanbieders betalen
Instagram geeft haar nieuwe functie natuurlijk niet zomaar vrij. Het afrekenen binnen Instagram zal namelijk niet kostenloos gaan. De aanbieders betalen een ‘selling fee’ over een bestelling. Voor de consument zal dit geen gevolg hebben. Instagram zegt dat dit bedrag niet als winst wordt aangemerkt, maar zal worden gebruikt voor ontwikkelingen van de nieuwe functie. Hoe hoog de ‘selling fee’ gaat worden is nog niet bekend. De nieuwe ontwikkeling geeft Instagram op deze manier wel meer inkomsten, verhoogt de in-app tijd van de bezoekers en zorgt voor minder app verlaters.
Welke gegevens ontvangt de aanbieder?
De aanbieder ontvang alleen de gegevens die nodig zijn voor verzending van de pakketjes. Wanneer de bezoeker de benodigde informatie heeft ingevuld kan hij kiezen voor de betaalmethode. Dit is met Paypal of Creditcard. De kosten die bij Paypal betalingen komen worden waarschijnlijk betaald met de selling fee wat Instagram ontvangt, aangezien de consument dit niet zelf hoeft te betalen. Verder ontvangt de aanbieder alleen de informatie die nodig is om de bestelling te leveren. Dit is dus minder informatie dan bij een bestelling in een webshop.
Ook komt er een functie waar jij je bestelling kan zien. In de ‘Orders’-tab binnen Instagram kan je de status van je bestelling zien, de bestelling annuleren of retourneren en contact opnemen met de aanbieder. Wanneer dit een succes wordt zal Instagram koppelingen met e-commerce platformen zoals Shopify en Bigcommerce maken.
Instagram als e-commerce platform
Met de nieuwe ontwikkelingen lijkt Instagram daadwerkelijk een e-commerce platform te worden. Eerder hebben de product-tags er al voor gezorgd dat de bezoekers meer in contact komen met producten, wat effect heeft op de koopintentie. Met de nieuwe functie wordt dit natuurlijk alleen maar meer. Wanneer het de nieuwe functie een succes wordt, zal Instagram zich steeds meer op producten gaan richten.
Bron: https://www.marketingfacts.nl