Home / Actueel / Online formulieren, waar moet je rekening mee houden?

Online formulieren, waar moet je rekening mee houden?

Een online formulier is een digitaal formulier dat u kunt inzetten voor onder andere aanvraag-, uitvraag- en adviesprocessen via een website. Voorbeelden van online formulieren zijn:

Invullen online formulier

U vraagt dus gegevens van de bezoekers van uw website die u nodig hebt om een bepaalde activiteit binnen uw bedrijf te kunnen uitvoeren. Een van de belangrijkste voordelen is de interactiviteit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van de input vragen over te slaan of velden alvast voor in te vullen met informatie. Ondertussen wilt u het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk maken, want onduidelijkheid of gedoe levert al snel afhakers op. Bovendien wilt u de formulieren zo zorgvuldig mogelijk inrichten en afhandelen, u vraagt tenslotte om persoonlijke gegevens. U wilt degene die het formulier invult garanderen dat er zorgvuldig met zijn/haar gegevens wordt omgegaan en dat de privacyregels in acht worden genomen. Bij het inrichten van een online formulier moeten deze aspecten allemaal in één oogopslag duidelijk zijn.

Online formulier testen

Dus is een online formulier zowel technisch als inhoudelijk nog best een uitdaging. Loop het proces zelf eens stap voor stap door en vraag u af waar het mis kan gaan. Nog beter is het om een formulier door een aantal mensen te laten testen. Dan zult u zien dat u problemen tegenkomt die u van tevoren niet had kunnen bedenken. En zorg ervoor dat de volgende stappen in het proces zijn ingebouwd:
- als een bezoeker gegevens heeft ingevuld moet hij/zij daar een bevestiging van ontvangen;
- de bezoeker moet weten waar u de gegevens voor gaat gebruiken (u ontvangt een offerte/ mail/aanbod van ons);
- de bezoeker moet weten wanneer dat gaat gebeuren (binnen .. werkdagen);
- u geeft de bezoeker na het invullen een kleine waardering, bijvoorbeeld in de vorm van een vriendelijk bedankje, een mooi beeld of leuke content, een gratis download of een korting.

Procesbegeleiding en technische realisatie

Zo behelst een formulier veel meer dan één invulpagina op uw website. Er zit een heel proces omheen en voor de verschillende onderdelen is er een scala aan mogelijkheden. Dus moet u van tevoren goed nadenken over wat u er precies mee wilt en hoe u de gegevens gaat verwerken. Wij kunnen u in dat proces begeleiden en de technische uitvoering doen. We kijken dan ook naar welk formulier het beste bij uw bedrijf past en welke ‘look & feel ‘ het moet uitstralen. Meer weten? Neem contact met ons op