Home / Actueel / SEO tips: alt-teksten bij foto’s

SEO tips: alt-teksten bij foto’s

Tijd voor deel 4 in onze reeks met SEO-tips: dit keer over de alt-tekst bij afbeeldingen op je website. ‘Alt’ staat voor alternative (of alternatieve) tekst. Daarmee geef je een beschrijving aan een afbeelding zodat zoekmachines eruit kunnen afleiden wat de inhoud van de afbeelding is. Maar een alt-tekst is ook fijn voor bezoekers met een visuele beperking en maakt je website een stuk gebruiksvriendelijker. En dat wordt weer door Google gewaardeerd en draagt dus bij aan je SEO.

Het toevoegen van een alt-tekst aan afbeeldingen wordt vaak overgeslagen of vergeten. Een gemiste kans, want afbeeldingen zonder titels of alt-teksten kunnen door zoekmachines niet worden gelezen. Terwijl het vrij simpel is en weinig tijd kost. We geven je tips om een goede alt-tekst te maken.


Zorg voor een betekenisvolle bestandsnaam.

Ook aan de bestandsnaam kan Google aflezen wat voor afbeelding het is. Als die tenminste betekenisvol is. Dus bijvoorbeeld niet ‘HS01278’, maar een relevante naam met zoekwoorden erin, gescheiden door koppeltekens (géén underscores!). Gebruik maximaal 3 of 4 woorden, bijvoorbeeld ‘SEO-tips-optimalisatie-nubium.jpg.

Houd de bestanden klein.

En zorg er tenslotte voor dat de afbeeldingen gecomprimeerd zijn voor online gebruik. Dit wil zeggen dat de bestandsgrootte van de afbeeldingen zo klein mogelijk is. Daardoor kun je voorkomen dat je website traag wordt geladen. Die laadtijd telt ook weer mee voor de ranking in de zoekmachines.

Waar bestaat een goede alt-tekst uit?

  • Maak ‘m kort en beschrijvend. Je beschrijft feitelijk wat er op de afbeelding te zien is.
  • Gebruik één of twee woorden uit de titel van het artikel waar de afbeelding bij hoort.
  • Probeer er zoekwoorden in te gebruiken die voor jouw website relevant zijn.

Denk ook aan de titel van de afbeelding

Naast de alt-tekst is het ook belangrijk om de titel van je afbeelding in te vullen. Gebruik ook hiervoor korte, relevante tekst.

Je wilt eigenlijk dat het gewoon een routine wordt dat je bij het plaatsen van afbeeldingen op je site er meteen ook voor zorgt dat de alt-teksten, titels en bestandsnamen op orde zijn. Zoals gezegd is het een kleine moeite met direct resultaat voor je SEO. Kwestie van aanwennen.

Wil je meer weten of SEO of kunnen we je helpen om je SEO te optimaliseren? Neem dan contact met ons op.