Home / Actueel / Social media tip #1: maak het persoonlijk.

Social media tip #1: maak het persoonlijk. 

Welkom bij onze blogserie met social media tips. In deze serie delen wij onze social media tips met jou, zodat jij social media (algoritmes) beter gaat begrijpen, je bereik gaat vergroten en meer interactie met je volgers gaat creëren. Onze eerste tip gaat over een persoonlijke band opbouwen met je volgers. 


Welke social media kanalen kun je het beste gebruiken? 

Welke kanalen het beste bij jou of jouw bedrijf/merk passen verschilt natuurlijk, het is vooral afhankelijk van je doelgroep. Zoek uit op welk kanaal jouw doelgroep het actiefst is en speel daar op in. Populaire social media zijn Instagram, Facebook, Pinterest, Snapchat, YouTube en Tik Tok.


Een kijkje achter de schermen

Social media kennen onderling veel verschillende functies, maar ze hebben ook veel overeenkomsten. Een van die overeenkomsten is dat volgers graag een band opbouwen met een persoon, liever dan met een bedrijf. Onze eerste social media tip is dan ook: laat jezelf zien. Maak korte video’s waarin je dingen verteld en plaats die op je story. Wissel die video’s af met foto’s om het niet te eentonig te maken. Wat ook goed helpt is om tijdens het vertellen van je verhaal handelingen uit te voeren. Maak een kopje thee, pak iets uit je koelkast (hou wel contact met de camera). Het is bewezen dat je volgers meer aandacht bij je story’s houden als je handelingen uitvoert.

Een praktijkvoorbeeld

Charlotte van het Wout. Deze vrouw is een pro als het gaat om story’s maken en je meenemen in een verhaal. Ze heeft er zelfs een online cursus over gemaakt: ‘long story short’, waarin ze haar cursisten leert wat de fijne kneepjes zijn van het filmen van jezelf en de aandacht van je volgers vasthouden. Een ander voorbeeld is Bas Smit. Bas Smit stond een jaar geleden bekend als ‘de man van Nicolette van Dam’ met zelf ‘slechts’ 400.000 volgers op Instagram. Van januari 2020 tot december 2020 heeft hij dat aantal verdubbeld en met 800.000 volgers en story’s die beter worden bekeken dan het journaal is hij inmiddels net zo bekend als zijn vrouw.

Hoe te beginnen

We snappen het, jezelf filmen en dat online delen is niet makkelijk. Het voelt oncomfortabel om jezelf op beeld te zien en je weet niet goed welke houding je jezelf moet geven. Heel cliché, maar: oefening baart kunst. Begin jezelf te filmen terwijl je iets vertelt, het maakt niet uit wat je vertelt want dit ga je nog niet online zetten, maar je zult moeten wennen aan jezelf filmen en het terugkijken. Bekijk de beelden kritisch en maak aantekeningen. Gebruik je een stopwoordje, doe je gek met je handen of zit je vaak aan je gezicht? Allemaal dingen die je af kunt leren als je je er bewust van bent. Een andere tip is om op social media op zoek te gaan naar bedrijven die veel persoonlijke story’s maken en daarvan te leren. Wat vind jij leuk om te zien, welke story’s kijk jij helemaal af tot het einde en welke klik je heel snel weg? Bedenk wat jouw doelgroep graag zou willen zien en begin dat te delen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken met je social media? Bekijk dan eens de pakketten die wij aanbieden. Je kunt bij ons maandelijks opzegbare online marketing ondersteuning afnemen of gebruik maken van een strippenkaart, zodat je niet vastzit aan maandelijkse kosten.