Home / Actueel / Social media tip #4: hashtags

Social media tip #4: hashtags

Welkom bij onze blogserie met social media tips. In deze serie delen wij onze social media tips met jou, zodat jij social media (algoritmes) beter gaat begrijpen, je bereik gaat vergroten en meer interactie met je volgers gaat creëren. Onze vierde tip gaat over hashtag gebruik.


Waarom hashtags gebruiken waardevol is

Hashtags worden gebruikt om jouw berichten op social media in categorieën in te delen. Je vertelt de gebruikers van social media eigenlijk waar jouw bericht over gaat. Hiermee zorg je niet alleen dat jouw volgers direct kunnen zien waar jouw post over gaat, maar je bereikt ook de mensen die jou (nog) niet volgen. Gebruikers van social media kunnen namelijk ook zoeken op hashtags en zelfs een hashtag volgen. Ook dragen je hashtags bij aan een eventuele plaatsing op de ontdekkingspagina van bijvoorbeeld Instagram. Zelf gebruik ik het ook regelmatig, zo ook eergisteren. Ik las op Tubantia dat er rellen waren in Enschede. In plaats van alle kranten afspeuren naar foto’s/video’s pak ik twitter en instagram erbij en zoek ik op #enschede. Binnen no time had ik al het beeldmateriaal gevonden waar ik naar zocht. Dit is dus een perfect voorbeeld van hoe je ervoor kan zorgen dat jouw post vaker gevonden wordt en misschien zelfs wel gedeeld of opgeslagen wordt.

Hoe bepaal je welke hashtags je moet gebruiken? 

Allereerst ga je jouw posts opdelen in groepen. Waar post jij regelmatig over? Kun je dat opdelen in drie of vier groepen? Als je dat hebt gedaan ga je per groep een hashtagset maken voor Instagram. Op Instagram kun je 30 hashtags gebruiken en dat ga je vanaf nu ook doen. Waarom zou je geen gebruik maken van deze handige tool om gratis meer bereik te creëren? Bedenk per groep ongeveer 27 vaste hashtags en kopieer die in je notities, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Vervolgens verzin je er nog drie bij die over je specifieke post gaan tijdens het plaatsen.

Onze tip voor het maken van je hashtagset is om naar hashtags te kijken die vaak, maar niet te vaak worden gebruikt. Wordt een bepaalde hashtags meerdere keren per minuut gebruikt dan verdrinkt jouw post tussen alle andere berichten. Gebruikt daarom hashtags die tussen de 6.000 en 500.000 keer zijn gebruikt.  Deze hashtags zijn populair genoeg dat er op wordt gezocht, maar niet te populair waardoor je nog steeds gevonden wordt. Voor Facebook wordt het gebruik van hashtags afgeraden, het bereik van berichten is over het algemeen groter zonder hashtags. Voor LinkedIn kun je wel hashtags gebruiken, maar een stuk minder. Het advies is om hier 2 tot 4 hashtags te gebruiken die over het bericht gaan dat je plaatst, niet over je bedrijf in het algemeen. 


Nog een tip: hashtags in de comments

Wil je jouw boodschap op Instagram niet vervuilen met al die hashtags? Plaats ze dan direct na het plaatsen van je bericht in een comment onder je eigen bericht. De werking is dan namelijk precies hetzelfde als dat je ze in het bericht zet. 

Blijf op de hoogte

Ons volgende blogartikel in deze reeks gaat over handige apps. Als je geen tips van ons wil missen volg ons dan op Instagram, Facebook of LinkedIn. Daar delen we al onze tips zodat je makkelijk op de hoogte blijft. Wil je een keer sparren over hulp bij je marketingstrategie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.