Home / Actueel / Wat waren de belangrijkste uitspraken uit het Zuckerberg-verhoor?

Wat waren de belangrijkste uitspraken uit het Zuckerberg-verhoor?

Mark Zuckerberg (directeur Facebook) is op het matje geroepen door de Amerikaanse Senaat. Hij moest dinsdag verschijnen om daar uitleg te geven over het privacy schandaal rond Cambridge Analytica. Dit zijn de belangrijkste punten uit het verhoor. 

Slachtoffers
Zuckerberg bood zijn excuses aan voor het lekken van data. Het gaat om de gegevens van ongeveer 87 miljoen gebruikers. Het grootste deel van deze gebruikers komt uit Amerika. Ongeveer 90.000 Nederlanders zijn getroffen door het datalek.

Cambridge Analytica
In 2015 kwam Facebook er al achter dat Cambridge Analytica de gegevens in handen had gekregen maar besloot hier niks over te melden tegenover de gebruikers. Cambridge Analytica heeft Facebook beloofd om alle data te vernietigen en Facebook geloofde dat. Zuckerberg gaf toe dat dit een grote fout was en zei dat hij het bedrijf Cambridge Analytica gelijk van Facebook had moeten verbannen. 
Zuckerberg verklaarde dat Facebook de eerste 10 jaar vooral moest groeien. Daarbij heeft de Social Media gigant zaken als privacy en het voorkomen van haatberichten uit het oog verloren.

Rusland
Over het Ruslandonderzoek wilde Zuckerberg niet veel kwijt. Dit onderzoek was opgestart omdat er vermoedens waren over Russische inmeng tijdens de presidentsverkiezingen van Amerika. Zuckerberg gaf aan dat hij erg voorzichtig is met dit onderwerp omdat het werk met de speciaal aanklager vertrouwelijk is. Hij wilde er zeker van zijn dat hij geen geheime informatie openbaar maakte in het openbare verhoor.

Nepnieuws
Zuckerberg gaf aan dat hij de transparantie rondom advertenties wil verbeteren. Dit willen ze doen door helder te hebben wie voor de advertentie betaalt. Ze willen de vestigingslocatie van bedrijven gaan controleren en om identificatiemiddelen van adverteerders vragen. Zuckerberg gaf echter wel aan dat het nog steeds mogelijk is voor Russische bedrijven met een schaduwbedrijf in de VS om alsnog politieke advertenties te verspreiden.

Afluisteren
Naast het lekken van data ging er ook een theorie rond dat Facebook zijn gebruikers afluistert via de microfoon van de smartphone, tablet, computer of laptop. Zuckerberg ontkrachtte dit gerucht gelijk door aan te geven dat het niets meer dan een complottheorie is.

Senaat
Eén van de senatoren die Zuckerberg 4 minuten lang vragen mocht stellen opende met de vraag: Als Facebook gratis is voor de gebruikers, hoe verdienen jullie dan geld?
Het is natuurlijk erg opvallend dat iemand uit het senaat kritische vragen mag stellen aan de directeur van Facebook en helemaal niet bekend is met het platform en het verdienmodel van het platform. Zuckerberg reageerde wat verbaasd op de vraag met het antwoord: Uhm Sir, we run Ads…
Volgens velen was deze vraag erg typerend voor het gehele verhoor en leek het soms net alsof de kleinkinderen aan opa aan het uitleggen waren hoe het internet werkt...