Home / Diensten / Progressive Web Apps | Nubium

Progressive Web Apps (PWA)


Wat is een Progressive Web App?  

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van apps zijn progressive web apps (WPA). Een progressive web app is een website met de ‘look & feel’ van een native app. Een native app download je via de App Store, dat is bij een PWA niet nodig. Deze wordt namelijk in de webbrowser geopend, wat ‘m geschikt maakt voor elk soort besturingssysteem en opslagruimte spaart.

Een ander voordeel is dat updates niet gedownload hoeven te worden. Dat wordt automatisch bij het starten van de app via de internetverbinding gedaan. Geen internetverbinding? Dan wordt de update uitgevoerd als er wel verbinding is. Een PWA is dus bijzonder gebruiksvriendelijk omdat je er dus zowel on- als offline gebruik van kunt maken.


De voor- en nadelen van een Progressive Web App

Het klinkt goed een progressive web app, het is voor elk type device geschikt (zowel Apple als Android), de app kan zowel online als offline worden gebruikt, de app hoeft niet gedownload te worden en is altijd up-to-date. Maar waarom kiezen voor een progressive web app? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.


Voordelen van een Progressive Web App

-  Hoeft niet te worden gedownload, kost bijna geen opslagruimte en gebruikt minder resources. 
-  Bij het openen wordt de app automatisch geactualiseerd. 
-  De ‘look & feel’ van een native app. 
-  Kan zowel on- als offline worden gebruikt. 
-  Goedkoper en gemakkelijker om te laten maken dan een native app. 
-  Geschikt voor elk soort besturingssysteem, zonder dat er een aparte applicatie voor gemaakt hoeft te worden (wat bij een native app wel het geval is).
-  Onafhankelijk van de App Store, wat het mogelijk maakt om in de zoekmachines gevonden te worden.

Nadelen van een Progressive Web App

-  (Nog) niet alle browsers en besturingssystemen ondersteunen alle functies.
-  (Nog) niet alle functies van een toestel kunnen worden gebruikt, wat bij een native app wel kan. 
-  Ze kunnen niet in de App Store worden aangeboden. 
-  Er is geen mogelijkheid voor de klassieke integratie in de app drawer van het toestel.


Progressive Web Apps vs Native Apps

De grote vraag is natuurlijk of PWA’s het kunnen opnemen tegen native apps? Het grootste voordeel van een PWA ten opzichte van een native app is dat de app niet gedownload hoeft te worden. Dat bespaart opslagruimte en maakt de PWA geschikt voor elk besturingssysteem. Bovendien hoef je geen updates te downloaden. Het ontwikkelen van een PWA is over het algemeen gemakkelijker dan het ontwikkelen van een native app en daarmee dus ook goedkoper. Daarnaast hoeft een PWA niet voor de verschillende App Stores ontwikkeld te worden, wat ook weer in de kosten scheelt.

De toekomst van Progressive Web App's

Er wordt voortdurend gewerkt aan verbeteringen op het gebied van browser technologieën en de verdere ontwikkelingen van web apps. PWA's zullen de native app niet helemaal vervangen omdat sommige functies (nog) beperkt blijven. Toch heeft de progressive web app een veelbelovende toekomst. Voor veel bedrijven is het een hele interessante app onder andere vanwege het gebruikersgemak. Zo kunnen medewerkers van verschillende afdelingen gebruik maken van de app, zonder dat ze de app hoeven te downloaden.

De ontwikkelingen gaan ondertussen gewoon door. Dagelijks ontwikkelt de PWA zich verder en komen er nieuwe mogelijkheden en technologieën op de markt. Wij volgen die ontwikkelingen uiteraard op de voet.


Progressive Web App Projecten

Onderstaand kunt u een aantal van door ons ontwikkelde PWA's vinden.

LubriWatch

LubriWatch is ontwikkeld voor een heel specifieke doelgroep, namelijk de verspaningsindustrie. De vraag van een klant was of wij een (web)applicatie konden ontwikkelen waarbij belangrijke meetwaarden opgeslagen konden worden en de (web)applicatie direct aangeeft of de waarden binnen de norm zijn. De applicatie moest eenvoudig en door iedereen op de werkvloer te gebruiken zijn. Met de LubriWatch app optimaliseert men kwaliteit, processen en kosten.

Bredel Hose Pumps

Wij hebben een Safety App ontwikkeld voor Bredel. Een gemakkelijke manier om het melden van veiligheidsproblemen toegankelijk te maken binnen Bredel.

Watson Marlow

Wij hebben de TCO calculator app ontwikkeld voor Watson Marlow. Een app waarmee Watson kan laten zien waarom Watson voordeliger is dan de concurrentie. Bekijk onze case van de TCO calculator app.