Home / Actueel / Hoe ontwerp je een goede footer op je website?

Hoe ontwerp je een goede footer op je website?


Wat is een website footer?

De footer van een website is het onderste gedeelte van de pagina, waar vaak nuttige informatie wordt weergegeven. Denk hierbij aan zaken als openingstijden, contactgegevens, of links naar belangrijke pagina’s. Er zijn geen vaste regels voor wat er precies in een footer moet staan, maar hij bevindt zich altijd onderaan de website en komt meestal op elke pagina terug voor consistentie. Als er links in staan, kan de footer zelfs dienen als een vorm van secundaire navigatie.


Wat kun je in een website footer opnemen?

Er is geen verplichte inhoud voor een website footer, maar het is slim om te overwegen welke informatie nuttig is om hier te plaatsen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende elementen die je in een footer kunt opnemen:

  • Links naar algemene voorwaarden, privacyverklaring en cookie-informatie
  • Sitemap met links naar belangrijke pagina’s
  • Copyrightvermelding
  • Bedrijfslogo
  • Contactgegevens
  • Openingstijden
  • Social media links
  • Aanmelden voor een nieuwsbrief


Algemene voorwaarden en privacyverklaring In Europa is het verplicht om een privacyverklaring op je website te hebben, waarin je uitlegt hoe je omgaat met gebruikersgegevens en welke cookies je plaatst. De footer is een ideale plek voor deze informatie, omdat je de hoofdnavigatie vrij kunt houden voor de belangrijkste pagina’s. Bezoekers verwachten deze links bovendien vaak in de footer.


Sitemap Een sitemap biedt een overzicht van alle pagina’s op een website. Door een (gedeeltelijke) sitemap in je footer op te nemen, kan deze fungeren als navigatie. Let wel op dat je niet te veel links plaatst, anders kan de footer onoverzichtelijk worden. Maak een selectie van de belangrijkste pagina’s en groepeer de links op logische wijze.


Copyrightvermelding Veel websites bevatten een copyrightvermelding, vaak met het copyrightsymbool (©). Hiermee geef je aan dat de inhoud van de website beschermd is door auteursrecht. In Nederland en België is dit automatisch van toepassing, dus de meerwaarde van een copyrightvermelding is beperkt. In de Verenigde Staten en enkele andere Engelstalige landen kan een expliciete copyright notice echter zorgen voor hogere schadevergoedingen bij schending van het auteursrecht. Hoewel niet verplicht, kan het vermelden van copyright in je footer een afschrikwekkende werking hebben en duidelijk maken wie de rechten bezit.

Conclusie: het is niet verplicht om copyright op te nemen in je footer, maar het kan nuttig zijn.



Voorbeelden van website-footers die Nubium heeft ontworpen en gebouwd


Nubium - website-footer



Landgoed Camping Het Meuleman - website-footer




Heb je meer hulp nodig bij het maken van een footer of heb je advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op!


Check hieronder!


Nubium web-marketing bureau

Wij zijn een ervaren Web- en Marketing bureau gespecialiseerd in het bouwen van effectieve website-footers die de gebruikservaring en conversie verbeteren.

Heb je vragen over de perfecte website footer of wil je vrijblijvend advies van ons ervaren team? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!


Terug naar boven knop